Cikkeink

Itt az idő? - A szülés megindulásának jelei

Ez már az? Megkezdődött vagy csak vaklárma? Honnan fogom tudni, mikor jött el az idő?

Minden várandóst foglalkoztatnak ezek a kérdések a szülés előtti utolsó hetekben.

Csalhatatlan jelek nincsenek, még többedszer szülő édesanyákat is érhet

nek meglepetések, de azért megkísérlünk támpontokat adni, honnan fogod tudni, hogy megindult a szülés.

A korai jelek

A közeledő szülést kb. 2-4 héttel (sokadik babásoknál 1-2 héttel) fokozódó medencenyomás előzheti meg, mely miatt fájhat a szeméremcsont, a gáttájék és a hát, valamint nyilalló „szúrásokat” is tapasztalhatsz, mely a medencefenék izomzatából indul ki. Ennek oka a baba fejének beilleszkedése a kismedencébe. az egész pocak lejjebb ereszkedik, aminek köszönhetően ismét könnyebbé válhat a légzésed, megszűnhet a gyomorégésed, és visszatérhet az étvágyad.
Különböző időpontokban és eltérő mértékben ugyan, de a legtöbb kismamánál jelentkeznek az ún. Braxton-Hicks-féle összehúzódások, vagyis a jósló fájások.



A szülés megindulásának jelei

A szülés közeledtének legbiztosabb jelei a nyákdugó távozása, a magzatvíz elfolyása és a rendszeres méhösszehúzódások.

A szülőfájásokat sokmindenhez szokták hasonlítani (gyomorrontáshoz, menstruációs görcshöz, stb.), de van néhány jellemző, amely alapján biztos lehetsz abban, hogy megkezdődött a vajúdás. A jóslófájásokkal ellentétben az igazi fájások rendszeresek, nem múlnak el pl. helyzetváltoztatásra sem, hanem egyre intenzívebbek, egyre hosszabbak, és egyre sűrűbben jelentkeznek.

A nyákdugó távozása előjel ugyan, de magát a szülés megindulását napokkal is megelőzheti. Első terhességnél általában egy nappal előtte, többed terhességnél ez akár több nappal a szülés előtt is megtörténhet. Sok kismama észre se veszi a nyálkás, enyhén véres nyákdugó távozását, amely a méhnyakat zárta el a külvilágtól.

A magzatburok megrepedése szintén a szülés jele lehet, ez még nem jelenti azt, hogy az egész magzatvíz elfolyik, akár szivároghat is. Ha mégis nagy sugárban távozik, fájások nélkül is érdemes bemenni a kórházba, hiszen 12 órán belül megindul (vagy megindítják) a szülés.

 

Legutóbbi hírek
Fizetési megoldások: