Cikkeink

Az első trimeszter

A magzati életből egyre több csodálatos mozzanatot fedez fel a tudomány, hiszen az ultrahang, röntgen és egyéb filmfelvételek fellendítették a kutatásokat.

Az alábbiakban csak néhány érdekességet fogunk felsorolni, ami gazdagabbá, izgalmasabbá teheti a babavárás időszakát, ha sejtjük, hogy mit tudhat már az adott időszakban.

1. hónap

Az első csodálatos esemény maga a megtermékenyülés. Mit lehet erről tudni? Bizony már ezt is filmre vették, és látható volt, miként válogat a petesejt a hímivarsejtek között. Vagyis a petesejt rendelkezik valamiféle válogató képességgel. Eddig úgy tudtuk, hogy a hímivarsejt hatol be a petesejtbe, de egy ausztrál klinika kutatói leírták, hogy a petesejtek felületén pici „karocskák” vannak, amelyek a hímivarsejtet „átölelik” és „simogatva” a petesejt belsejébe vezetik. Szóval, a női testben ott van egy program, hogy miként válasszon.

Ebben a 4 hétben 0,5-1 cm-essé fejlődik az embrió, akinek már teste van, fejjel, törzzsel és farokkal, s látszanak a kéz és lábkezdemények. Beindul a szív és az agy működése is. Mostantól már úgy gondolhatunk rá, mint egy tőlünk függő, de a maga fejlődési útján haladó emberpalántára.

2. hónap

Ebben a hónapban véglegesen kialakul minden belső szerve. Elkezdődik a kis test csontosodása és kialakulnak az első izmok. Ez teszi lehetővé az első reflexes mozgásokat. Megfigyelték, hogy a külső hangingerekre már ekkortól reagál a magzat, s az agya működésében lehet regisztrálni, hogy az erős hangingerre reagál.




3. hónap


Ekkor már mindennel rendelkezik a magzat, ami születése után megtalálható rajta. 6-8 cm hosszú és 30-50 gr súlyú. A szívverése már hallható, s a vérkeringése is beindul. A mostanra kialakult szervek működéséből egyre többet megfigyeltek.

A 9. héttől a magzat szopja az ujját, ami vagy stressz helyzetre, vagy éhezésre adott reakciónak bizonyult. Az ízérzékelés elkezdődik, amit az bizonyít, hogy a magzatvízből dupla mennyiséget iszogattak, ha abba édes ízt fecskendeztek, míg a keserű kininre az ivás csökkentésével és arcfintorokkal (!) reagáltak.

Megfigyelhető már sokféle mozgás: a kéznek a fejhez, archoz, szájhoz emelése, valamint a száj nyitása-zárása, nyelés és szopómozgás. A magzati mozgásoknak három fajtája van:

a, önindított mozgásnak nevezhetjük azokat, amelyeket saját belső késztetései váltanak ki, például ilyenek a méhben való helyzetváltoztatás is, amihez azonban már némi izommunka is kell, hogy legyőzze a gravitációt.

a, reaktív mozgások azok, amelyek külső ingerek hatására indulnak be, mint például a méhen belüli fenyegetés, a görcsös összehúzódások, amely a tér beszűkülését eredményezik, s ezzel védekező mozgást, nyugtalanságot váltanak ki. De az anyai stressz is nyilvánvalóan hat a magzatra. Egy vizsgálatban a szorongást keltő filmet néző édesanyák magzatainál azonnal regisztráltak nyugtalanná válást. Hasonlóképpen azoknak a kismamáknak a magzatai, akik bonyolult vizsgálatra vártak, nyugtalanabbak voltak, mint a többi kismamáé, akik csak a szokásos kontrollvizsgálatra vártak. Az anyai izgalom tehát áttevődik a magzatra. A baba kicsiny szíve napi 30 liter vért pumpál.

A reaktív viselkedési állapotok egyik a sírás, amit már a magzati létben is regisztráltak (140 esetben egy kutatás kapcsán), ugyanis néha tud levegő jutni a magzat gégéjéhez.

 

Legutóbbi hírek
Fizetési megoldások: