Cikkeink

A bűvös apgar számok

A legtöbben már hallották ezt a különös nevet, mégis kevesen tudják pontosan mit jelent. A kismamák egyik legnagyobb vágya, hogy babájuk 10 pici kéz- és ugyanennyi lábujjacskával, valamint maximális Apgarral szülessen.

Lássuk, mire kap pontokat a kis jövevény.

Közel hatvan éve egy Virginia Apgar nevű altatóorvos forradalmi ötlettel állt elő. Azért, hogy az újszülött egészségi állapotáról már a születés utáni első percekben objektív képet kaphasson, osztályozta a csecsemő öt életjelenségét, melyekre maximálisan 2-2 pontot adott abban az esetben, ha az normális volt. Az értékelés során a pici bőrének színét, szívverésének- és a légzésének ütemét, izomtónusát és reflexeit vizsgálta.

A módszer nagyon hamar elterjedt és attól kezdve a szülőszobában ennek az öt kritériumnak kell megfelelnie a babának ahhoz, hogy a maximális 10 pontot megkaphassa.
A tesztet a születése utáni első és ötödik percben végzik, ha viszont értéke hétnél alacsonyabb, a 10. percben újabb vizsgálat szükséges.


Mindegyik életjelenségre három-féle pontot kaphat (nullát, egyet, vagy kettőt):

Bőrszín:
a pici bőre egészséges, rózsás: 2
többnyire kék, vagy sápadt, de néhol rózsás:1
bőre kékes, vagy sápadt: 0

Pulzus:
pulzusa 100/perc feletti: 2
pulzusa tapintható, de 100/perc alatti: 1
nem tapintható: 0

Légzés:
felsír: 2
lélegzik, de akadozva, egyenetlenül: 1
nem észlelhető légzőmozgás: 0

Tónus:
a kicsi mozog, rugdos: 2
van izomtónus, de gyenge: 1
izmai petyhüdtek: 0

Reflex:
érintésre köhög, fintorog, elhúzódik: 2
grimaszol: 1
nem reagál: 0


Miért van szükség a pontozásra?

Mikor babád megszületik, óriásit fordul vele a világ. Élete első hónapjaiban nem találkozott mással, mint méhed puha, magzatvízzel teli, mindig kellemesen test-meleg belső környezete. A születéssel azonban rövid idő leforgása alatt kívül találja magát ezen a biztonságos, szívhanggal bezengett kis zugon ahol bizony egészen más jellegű hatások érik, mint amikhez addig hozzászokott.

Mivel a pontozást két alkalommal - a születés utáni első és ötödik percben - végzik el, nem csak azonnali és objektív képet kapnak a pici egészségi állapotáról, hanem a két időpontban kapott értékeket összehasonlítva következtethetnek arra is, mennyire volt képes a pici akklimatizálódni a megváltozott körülményekhez.

Az első perc értékei ugyanis a magzat méhen belüli viszonyairól árulkodnak (elég oxigénhez jutott-e, a méhlepény megfelelő állapotban vont-e), az ötödik perc adatai azonban már az új környezethez alkalmazkodott újszülöttre vonatkoznak. Ezek alapján megállapítható, mennyire készült fel a csöppség a méhen kívüli életre, illetve arra, hogy lesz-e szüksége a továbbiakban valamilyen beavatkozásra.

Mit takarnak a számok?

Élete első perceiben nagyon sok feladata hárul az újszülött szervezetére. El kell kezdenie használni azokat a szervecskéket, amelyeket már az anyaméhben is próbálgatott, azonban előfordulhat, hogy ez nem megy zökkenőmentesen. Az ilyen jellegű problémák az ötödik percben újraszámolt értékből hamar kiderülnek, így orvosai azonnal, a számára legmegfelelőbb ellátásban részesíthetik.

Általánosan a következő vonatkozik az egyes pont értékekre:

0-3: súlyos, újraélesztésre lehet szükség
4-6: kevésbé súlyos
7-10: semmiféle beavatkozásra nincs szükség, a baba jól vette az akadályokat


Az első két esetben az újszülöttet megfigyelés alá helyezik, állapotát rendszeresen ellenőrzik és az orvos részletes tájékoztatást ad a jelenlegi helyzetről, a szükséges kezelésekről, valamint a kilátásokról.

Az első mérés során kapott 7, vagy afeletti Apgar-érték annyit jelent, hogy a kicsi remek egészségnek örvend, szervezete felkészült arra, hogy ellássa feladatát: rendesen lélegzik, tehát a tüdőlebenyeknek volt elegendő idejük kifejlődni, szíve rendes ütemben ver, így a belélegzett oxigénnel frissült vért a bonyolult érhálózaton keresztül minden szervhez el tudja juttatni.

Ez a legoptimálisabb eset, azonban alacsonyabb értékek esetén sem kell megijednetek, hiszen a vizsgálatot éppen azért végzik el, hogy az esetleges problémákra a lehető leghamarabb fény derüljön, s mielőbb orvosolni tudják őket.

 

Legutóbbi hírek
Fizetési megoldások: