Cikkeink

A baba altatása

Nem alszik el könnyen a baba, vagy nagyon sokszor kell fel az éjszakák folyamán?

Akkor most adunk néhány tippet, hogyan is altathatod el könnyebben a kicsit!

A szülés után fel kell készülnöd rá, hogy az első hónapok kevés pihenéssel, de annál több idegtépő, gyereksírástól hangos perccel telnek majd.

Idővel azonban a legtöbb poronty elcsendesedik, kinövi a hasfájós időszakot, és te is megérted, az egyes sírástípusokkal mit akar mondani.

 


Ez után jöhetnek az óvatos, de biztos módszerek az éjszakai sírás leszoktatására:

Ferberizálás

Ha a dr. Richard Ferberről, A gyerek alvási problémáinak megoldása című könyv írójáról elnevezett ferberizálás módszerét szeretnéd követni, akkor az első éjszakán a babát ébren fektesd le, cirógasd meg, búcsúzz el tőle pár kedves mondattal, majd hagyd el a szobát.

Ne maradj vele addig, amíg elalszik, és ne vedd fel. Ha elkezd sírni, és szinte biztos, hogy elkezd, hagyd öt percig bömbölni, majd menj vissza a szobába, újra cirógasd és nyugtasd meg.

Ismételd ezeket a lépéseket addig, ameddig sír, de minden alkalommal, amikor magára hagyod, növeld az időt öt perccel, egészen addig, amíg el nem alszik.

Általánosságban a sírás időtartama három éjszakán keresztül fokozatosan csökken.
Valamikor a negyedik és hetedik éjszaka között már csak egy kis szipákolást vagy pár perc sírást fogsz hallani: ekkor már ne menj be a kicsihez.
A következő napokban pedig eljön az áhított csend, és végre te is aludhatsz egy nagyot.

Szisztematikus ébresztés

Ez a módszer ugyanolyan jól működhet, mint a ferberizálás.

Bár valamivel lassabban érheted el a végső csöndet, elkerülheted vele a hosszú és makacs sírásokat, melyek időnként még a ferberizálás mellett is becsúszhatnak.

Egy héten keresztül vezess naplót a baba éjszakai felébredéseiről, hogy megállapíthasd, melyek a szokásos ébredési idők.
Ezután állítsd be az ébresztőórát az első sírás várható időpontja elé.

Amikor megszólal, kelj fel, ébreszd fel a babát, majd végezd el az ébredés utáni spontán ceremóniát: a pelenkacserét, az etetést, a ringatást és az egyéb szokásos dolgokat.

Mindegyik esedékes ébredést így előzd meg, de folyamatosan növeld a szisztematikus ébresztések közötti időt, és végül kezdd elhagyni őket.
A program támogatói szerint az ébresztések pár héten belül teljesen elhagyhatóak lesznek.

Megerősített alvásritmusok

Az alvásritmusok megerősítése azon alapszik, hogy soha nem engeded túlfáradni a babát.
Ezen megközelítés szerint az összes alvásproblémának az erős kimerültség az oka.

Ha felkészülsz a csecsemő természetes álmosságára - mind szunyókálás, mind lefekvés idején -, és ennek megfelelően határozod meg az altatás idejét, ügyelve arra, hogy ekkorra gyermeked a kiságyba kerüljön, és ne kutyafuttában, a babakocsiban kelljen elringatnod, a baba könnyebben álomba merül, és jól alszik majd.

Ha vannak éjszakai felébredések, röviden reagálj, nyugtasd meg a babát, de hagyd, hogy magától aludjon vissza.

Válaszd ki a fenti módszerek közül, amelyik számodra a legszimpatikusabb, de amelyik mellett egyszer letetted a voksodat, azt akkor is próbáld végigvinni, ha eleinte nem is tűnik a leghatásosabbnak.

Csak akkor válts technikát, ha egészen biztosan nem válik be, amivel próbálkozol, és egy másik módszer bizonyul a nyugodt éjszakák zálogának.

Szép álmokat minden Babaszafari babának és persze Mamának!:)

Legutóbbi hírek
Fizetési megoldások: