A szoptatás alkalmával az baba és a mama is boldog, hiszen kialakul köztük az a bizonyos kapcsolat, ami csak anya és gyermeke között tud kialakulni.
- A szoptatás jótékony hatása az anyára
Ez a természetes folyamat nem csak csecsemőknek kedvez, hanem az anyáknak is. A szoptatás során az anyáknál lecsökken az emlőrák és petefészekrák kialakulásának esélye és fokozott védelmet élveznek a vérszegénység és a csontritkulás ellen.
Felszabadulnak az „anyai hormonok” is, mint például a prolaktin, ami a tejtermeléshez szükséges. Az oxitocin pedig a méhösszehúzódást segíti, ami a szülés utáni időszakban nagyon fontos. A tejleadó-reflexet szintén az oxitocin felszabadulása okozza, ami akkor indul be, amikor a baba szopik, vagy akár elég csak a babát látnia az anyának. Fordított esetben, az nem megfelelő oxitocin termelődés a tejleadó-reflexet gátolja, aminek oka szorongás vagy depresszió is lehet.

2.Védőanyagok a tejben
Az anyatejjel való táplálás előnye, hogy mindig kéznél van, steril és megfelelő hőmérsékletű. Az anyatej olyan védőanyagokat tartalmaz, amiket nem lehet előállítani. Ezeket a védőanyagokat a legjobb tápszerek sem tartalmazzák. A szoptatott csecsemőknél kisebb a megfázás és fülfertőzések aránya, kevesebb a hasmenés, székrekedés és csökken az allergia kialakulásának kockázata.

3.Folyamatosan alkalmazkodik a baba igényeihez
A baba 2 éves koráig az anyatejből kapott védőanyagok, vitaminok és nyomelemek hasznosulnak a szervezetében.
A szülés utáni tejet kolusztrumnak hívják, ami az újszülött emésztőrendszerében egy olyan bevonatot képez, ami meggátolja a kórokozók és allergiát kiváltó anyagok véráramba jutását. Emellett hashajtó hatása is van, ami segíti a magzatburok kiürülését, és a sárgaság kialakulását akadályozza meg.
A harmadik vagy negyedik napon az érett tej kezd el termelődni, ami már a későbbikben teljesen megfelel a babának.
Az anyatej összetétele egy szoptatás folyamán is változik. A szoptatás elején híg, tejcukorban gazdag, majd a szoptatás másik felében az anyatej energia dús és zsíros lesz.
