Cikkeink

Kezdődik a harmadik trimeszter!

Az elmúlt héten az első és második trimeszterről beszélgettünk, most essen néhány szó -talán a legnehezebb-, harmadikról is.

Elérkeztél a harmadik trimeszterbe, ami azt jelenti, hogy már csak három hónap van hátra a szülésig.

A kisbaba növekedése, fejlődése szédületes ütemben folyik. A harmadik trimeszterben a test mérete arányossá válik a fejhez képest.



Kisbabád mostanra körülbelül 35 cm, súlya megközelítőleg 1.200 gramm.
Az idő múlásával a baba egyre aktívabb, és egyre inkább kitölti a rendelkezésére álló helyet az anyaméhben.

Mivel hallása már teljesen kifejlődött, sőt, már a magas és mély hangokat is meg tudja különböztetni, próbálj meg beszélni hozzá! Lehet, meg tudod nyugtatni, ha épp alkalmatlan időben bukfencezget.

A pici arányai már megegyeznek egy újszülöttével, tüdeje tovább fejlődik és szorgalmasan raktározza a zsírréteget bőre alá. Ebben az időszakban kezdi el nyitogatni a szemét, és megkülönböztetni a különböző erősségű fényeket (szeme színe is kialakult). Egyre többet nyel a picike, ami azt jelenti, hogy már vizelet is távozik a szervezetéből..

A 29. és 33. hét között az agy nagy iramú fejlődésen megy keresztül és már vezérelni tudja a kezdetleges légzést és szabályozza a testhőmérsékletet.
A magzatvíz mennyisége most éri el a terhesség alatti maximumát, és már nem változik a születésig.

A 34. hétre a babák átlagos hossza közel 46 cm, súlyuk pedig kb. 2500 gr. A bőr rózsaszínűvé változik, az izmok jól fejlettek. A kicsi most már különbséget tud tenni a sötét és a világos között, és tud pislogni.

Most, hogy nagyobb, kevesebb helye van mozogni, de nagy ügyességre tesz szert a forgolódásban. A fej már elhelyezkedett (lefelé) készen állva a szülésre. Az idegrendszer éretté vált, számos reflex működik, amely képessé teszi arra, hogy küzdeni tudjon, amikor megszületik.

A baba elkezd úgy reagálni, mint egy újszülött, ébrenlét alatt kinyitja szemeit, alváskor becsukja. Az éles kis körmök már végignőttek az ujjain.

A kisbaba az utolsó két hónapban minden valószínűség szerint megduplázza a súlyát, és az utolsó négy hétben napi 50 grammal gyarapodik.

 

Legutóbbi hírek
Fizetési megoldások: