Cikkeink

Vitaminforrások az őszi hónapokban

Az őszi hónapokban fel kell készítenünk a szervezetünket a zordabb időszakra, töltsük fel vitaminkészleteinket természetes forrásokból. Nehogy azt higgyük, hogy a tavaszi és nyári gyümölcsdömping elmúltával nem találunk elegendő friss zöldséget és gyümölcsöt.

Az ősz élettani szempontból sok nagyon értékes terménnyel ajándékoz meg minket.

A kismama és a születendő baba egészségének érdekében nem csak a terhesség és a szoptatás alatt, de már a teherbeesés előtt is gondoskodnunk kell a megfelelő mennyiségű és arányú természetes vitaminbevitelről.

Amíg tehetjük, érdemes minél több szezonális zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk, és hacsak orvos nem írja elő különböző vitaminkészítmények szedését, jobb természetes úton biztosítanunk szervezetünk vitaminszükségleteit. Ennek több előnye is van: nem csupán egy adott vitamint juttatunk be szervezetünkbe, hanem a gyümölcsben, zöldségben megtalálható vitaminokon kívül ásványi anyagokat, tápanyagokat és nyomelemeket is.



Gyümölcsfogyasztással elkerülhető a túladagolás: bizonyos vitaminok, mint például az A vitamin túlzott bevitele, magzati rendellenességet is okozhat. Zöldség- és gyümölcsfogyasztással megfelelő mennyiségű rostot veszünk magunkhoz, ami azon kívül, hogy élettani szempontból nagyon fontos, a székrekedéssel küzdő kismamákon is segít.

Természetes őszi vitaminforrásaink

Szőlő

C vitamint tartalmaz, és az összes B vitamint. Előbbi az immunrendszert és az érfalakat erősíti, utóbbi többek közt az idegrendszert támogatja. Vitaminjain kívül is rendkívül egészséges, kimagasló értékű antioxidáns a szőlő. A szőlőmag kivonat jótékony hatással van az aranyérre és a visszértágulatra, valamint segít megőrizni a bőr feszességét.

Körte

Oldja a vesekő-, az epekő és a húgykősav- kristályokat. Hasznos a gyomorproblémák és a különböző emésztőrendszeri hurutos betegségek esetén. Említésre méltó az A, C, E, B vitamin tartalma.

Alma

Kifejezetten ajánlott kismamáknak, kisbabáknak, gyógyít, illetve számos betegség ellen véd. Már régen is használták skorbut (C-vitamin hiány okozta betegség) és fogínyvérzés kezelésére. Különböző eredetű gyomor- és emésztési problémák esetén is kiváló gyógyír.

Szilva

B vitamin tartalma mellett E vitamin tartalma is jelentős. Ez utóbbi antioxidáns hatásánál fogva védi a szív-, érrendszeri és daganatos betegségek ellen, késlelteti az öregedést. Magas rosttartalma felgyorsítja az emésztőrendszer anyagcseréjét.

Csonthéjasok (dió, mogyoró)

Nagy mennyiségben tartalmaz jól hasznosítható, egészséges olajakat. B1 vitaminja a jó memóriáért felelős, E vitaminja pedig sejtvédő antioxidáns.

Sütőtök

Tekintélyes mennyiségben tartalmaz A vitamint. Minél mélyebb sárga a tök, annál magasabb az A vitamin tartalma. Gyulladásos betegségek gyógyíthatók a sütőtök levével.

Füge

Vastartalma csökkenti a vérszegénységet. Cinktartalma jótékony hatással van a férfiakra: növeli a spermiumok számát és enyhíti a prosztata panaszokat.

Kelkáposzta

A és B vitamin tartalma mellett kalcium tartalma miatt jelentős zöldségünk, hiszen a kalciumra szüksége van mind az anya, mind a baba szervezetének a csontok, fogak kifejlődéséhez, jó állapotban tartásához.

Cékla

Rendkívül gazdag folsavban, C-, B1-, B2-, B6 vitaminban. Kismamák számára roppant fontos a folsavtartalmú élelmiszerek fogyasztása, ugyanis ezzel több magzati fejlődési rendellenesség kialakulási esélye csökkenthető. A cékla ásványi anyag tartalma sem elhanyagolható: a benne lévő vasnak a vörösvérsejt képzésében van szerepe, melynek csökkenése a várandós nőknél gyakran vérszegénységet okoz.

A D vitamin és a napfény

Míg a nyár folyamán testünket óvni kellett az erős napsütéstől, ősszel és télen kifejezetten jót teszünk magunknak azzal, ha napfürdőt veszünk. A napsütés hatására szervezetünkben D vitamint termelődik, ami pedig az ételekben található kalcium felszívódását segíti elő, így erősítve csontozatunkat, fogazatunkat.

A napfény ezen kívül fertőtlenítő hatású, és a levertségnek, a szezonális depressziónak is hatékony ellenszere.

 

 

Legutóbbi hírek
Fizetési megoldások: