Cikkeink

A mesélés fontossága

A mesélés sok szempontból hasznos dolog.

Egyfelől jó alkalom arra, hogy tartalmas és nyugodt időt tölts gyermekeddel. Másfelől a mese megtanítja a gyereket odafigyelni a történetre.

 

A mesék oldják, vigasztalják, megnyugtatják a gyerekeket. A belső kép ugyanis feldolgozás, indulatok, vágyak, szorongások, ismeretek feldolgozása, ezért kell mesélni este, vagy ha beteg a gyerek. Ettől lemegy a láza, testileg-lelkileg ellazul, megnyugszik, gyorsabban gyógyul.

Akaratlanul is követnie kell a mesefolyamot, és ez a mechanizmus hatással lesz a későbbi szövegértésére és a szókincsére is. A gazdag szókincs segíti majd a személyisége kibontakoztatásában.

 

 

Minél jobban ki tudja magát fejezni a gyerek, annál könnyebben alakítja ki saját énjét. Ha sokat olvasol a gyermekednek, azzal játékosan tudod bővíteni a szókincsét.

A választékosság, a melléknevek használata, a gyermek elméjét csiszolja, a beszédképességét gazdagítja, amelynek segítségével nemcsak a külvilágot, hanem saját belső világát is leírhatja.

Az élőszavas mesélés egyik előnye, hogy a gyereknek lehetősége van feldolgozni a hallottakat, rákérdezni a mesében történtekre. A mesét hallgatva saját fantáziájára van bízva, hogyan képzeli el a történetet.

 Belső képeket alkot, és ezzel fejleszti a kreativitását. Ez azért fontos, mert ettől a gondolkodása rugalmasabb lesz, és képes lesz gyorsabban megoldani a problémás helyzeteket.

 

 

A mesét hallgató gyermek képzelete fantasztikus módon dolgozik: képeket alkot, értelmez, tovább szövi a szálakat.

Legutóbbi hírek
Fizetési megoldások: