Cikkeink

Terhesség alatti tiltott ételek

Általánosságban elmondhatjuk, hogy kedvenc ételeidről persze a várandósság alatt sem kell lemondanod, de az a helyzet, hogy vannak kivételek.

 

Fontos, hogy a terhesség ideje alatt a babának szükséges ételekből többet egyél, azonban vannak olyan dolgok is, melyeket jobb, ha kerülsz. A hasznos anyagok mellett ugyanis a károsak is eljuthatnak a babához a méhlepényen keresztül, és nem biztos, hogy a számodra ártalmatlan finomságok rá sincsenek rossz hatással. Íme, a kerülendő ételek listája!

Nyers húsok, tejtermékek, sajtok. A nem eléggé átsült húsok, a pasztőrözetlen tejtermékek, illetve a penészes sajtok listeriosist terjeszthetnek. A Listeria monocytogenes baktérium bárkit megfertőzhet, azonban a kismamák fokozottan érzékenyek, ráadásul a betegség komoly veszélyt jelenthet a babára. A baktérium elsősorban a nyers húsokban, a tenger gyümölcseiben, szennyezett zöldségeken, gyümölcsökön és pasztörizálatlan tejtermékekben fordulhat elő.  A kór akár vetéléshez is vezethet, bár sokszor tünetmentesen zajlik, és csak a baba születése után lehet észrevenni, ha valami nincs rendben.

Ha a fenti ételek fogyasztásánál, fennáll a kockázata annak, hogy az embrió a méhen belül betegszik meg. Ebben az esetben előfordulhat, hogy agyhártyagyulladással jön a világra, vagy testét hólyagos kiütések borítják, ha pedig nem kezelik azonnal antibiotikummal, a túlélés esélye igen kicsi. Jobb tehát, ha elővigyázatosságból inkább lemondasz néhány ételről.

A nyers tojás igen jó táptalaja a szalmonella baktériumok számára, a terhes nők érzékenyebbek a fertőzésre. A szalmonella növeli a vetélés kockázatát, ami önmagában már elegendő ok arra, hogy várandósan tartózkodj a tojástól.

Nyers formában semmilyen tengeri állatot nem ajánlott enni. Ugyanez érvényes az állati belsőségekre is, mivel a vese és a máj azok a kiválasztószervek, melyek a méreganyagokat feldolgozzák, így soha nem lehetsz biztos abban, hogy nem tartalmaznak káros vegyületeket. A máj tehát a korábbi elméletekkel ellentétben nem magas A-vitamin-tartalma miatt kerülendő. Sokkal inkább azért, hogy ne juttass felesleges méreganyagokat a fejlődőben lévő kicsi vérébe.

Amit csak módjával érdemes fogyasztani:

A szénsavas üdítők alapból rengeteg tartósítószert tartalmaznak, amit nem csak a baba, de saját egészséged védelme érdekében is érdemes elkerülnöd. Néha egy-egy pohár még belefér, csakúgy, mint a kávéból. Sok kismama ilyenkor, és később a szoptatás alatt is áttér a napi 2-3 csésze gyengébb kávé fogyasztására. Ha kávéfüggő vagy, és koffein nélkül képtelen vagy napközben talpon maradni, próbáld zöld teával helyettesíteni, ami remek élénkítő ital.  Arra azonban nem árt figyelni, hogy nagyon sok teában is van koffein, így ezeket sem szabad túlzásba vinni.

Legutóbbi hírek
Fizetési megoldások: