Cikkeink

Toxoplazmózis

A terhes kismamák mumusaként is említett betegség a toxoplazmózis, amivel kapcsolatban rengeteg tévhit terjeng. Lássuk a tényeket!

 

A tápcsatornán keresztül, mosatlan zöldség, gyümölcs fogyasztása és fertőzött macska ürüléke által szennyezett földdel való érintkezés okozza legtöbbször ezt a betegséget. A betegség okozója egy parazita (Toxoplasma gondii), amely nem csak az embereket képes megfertőzni, hanem az emlősöket és a madarakat is. Egy egészséges felnőtt immunrendszere hamar leküzdi a fertőzést, viszont egy kismama szervezetébe jutva fennáll a veszély, hogy a méhlepényen át eljut a korokozó a védtelen magzathoz. Ha ez megtörténik, annak akár súlyos következményei is lehetnek a picire nézve. Minél korábbi időszakban lép fel a fertőzés, annál rosszabb kilátásokkal kell szembenézni, megtörténhet akár a spontán abortusz és a halvaszülés is.

Az időben megkezdett antibiotikumos kezelés megelőzi, hogy a korokozók a magzat közelébe jussanak. A gyógyszert ilyen esetekben a terhesség teljes időtartama alatt szedni kell, a fertőzés szerológiai kimutatásától egészen a szülésig.

Mint minden betegségnél, itt is a megelőzés a legfontosabb. A rendszeres laboratóriumi vizsgálatok hozzájárulnak ahhoz, hogy időben megkezdődhessen a gyógyszeres kezelés a fertőzés fennállásakor, ezáltal a szövődmények kialakulásának esélye is minimálisra csökkenthető.

Magyarországon sajnos még a rutinszerű vizsgálatok nem mindenhol történnek meg, de néhány jó tanács szigorú betartásával minimálisra csökkenthető a betegség előfordulása.

  • Csak jól átsütött, megfőzött húsételeket szabad fogyasztani, tartózkodjunk a nyers hús fogyasztásától.
  • A zöldséget, gyümölcsöt felhasználás előtt gondosan meg kell mosni.
  • Nyers hússal, mosatlan zöldséggel, gyümölccsel dolgozva kerüljük a nyálkahártyával (szem, száj) történő érintkezést.
  • A fenti élelmiszerekkel való munkálatok után ajánlott a gondos felületi tisztítás (pl. vágódeszka) és a kézmosás.
  • Kertészkedés közben is viselj kesztyűt, és ne nyúlj az orrodhoz, szádhoz, szemedhez kézmosás nélkül.
  • Védekezzünk a legyek, svábbogarak és egyéb rovarok ellen!
  • Lehetőleg ne érintkezzünk macskákkal.
  • Kerüljük a macskaürülékkel potenciálisan szennyezett anyagokkal való érintkezést (kerti- és virágföld, macskaalom stb.). Ha az ezekkel történő munkavégzés elkerülhetetlen, használjunk gumikesztyűt!

 

 

Legutóbbi hírek
Fizetési megoldások: