Cikkeink

Jön a baba - megy a kutya?

Gyermekvállalás előtt, de gyakran csak a terhesség első heteiben tudatosodik a kismamák zömében, hogy a családban tartott állatok esetleg veszélyforrást jelenthetnek a kismamára, vagy a magzatra, illetve később a csecsemőre nézve is.

Leginkább a toxoplazmózis veszélyei ismertek.


Ezt a kórokozót általában macskák hordozzák és az ürülékükkel fertőznek. A fertőzött embereknek gyakran semmi tünete sincs, de előfordulhat hőemelkedés, rossz közérzet, nyirokmirigy duzzanat. De ha a kismama már régóta él kedvence társaságában és a cica nem kószál szabadon, és nem érintkezik idegen állatokkal, akkor valószínű, hogy védettséget élvez.


Önmagában az állattal való érintkezés csak ritkább esetben okoz problémát, almának, lakhelyének kitakarítása azonban annál nagyobb veszélyforrás lehet.

De nem csak a cicák terjesztik, hanem juh, a lovak, és még sok más állat. El lehet kapni a mosatlan gyümölcs, nyers, vagy félig átsült húst fogyasztásától is.

Ha terhesség idején szeretnél macskatartóvá válni, azt nem javasolt, mert valószínűleg a szervezetedben nincs meg a megfelelő ellenanyag és ha terhesség alatt fertőződsz meg, az a magzatra nézve nagyon veszélyes.

A kisállat tulajdonosoknak is be kell tartani a terhesség idején az alapvető higiéniai szabályokat. Állatokkal való találkozás után alapos kézmosás. Kerüld az állatok puszilgatását.

Csak forralt tejet igyál. Mindig alaposan átsült húst fogyassz. A cicák almát ne te takarítsd és ha a ház körül van teendőd, ahol az állatok is megfordulnak, inkább húz gumikesztyűt és abban végezd el a munkát.

Ha betartod ezeket a tanácsokat, biztos, hogy nem fog problémát okozni a házi kedvenced. Azért érdemes egy vizsgálattal megnyugtatni magadat, hogy védett vagy e a toxoplazmózis ellen.

 

Legutóbbi hírek
Fizetési megoldások: