Cikkeink

Amikor a gólya két pólyást hoz

Az ikreket misztikum övezi életük első pillanatától fogva. Vannak azonban igen konkrét tények, amelyek arra utalhatnak, hogy nem egy, hanem több magzat bújik meg a pocakban.

Bármennyire hihetetlen, napjainkban – még a négydimenziós ultrahang és a fejlett CTG-berendezések korában is – az ikerterhességek nagyjából öt százaléka nem derül ki, csak a várandósság második szakaszában.
Akkor aztán a meglepetés erejével hatnak az addig egy babára váró, eggyel kommunikáló anyákra, s nem biztos, hogy ezzel a hirtelen jött érzelmi sokkal mindenki könnyen meg tud birkózni…


Persze legtöbbünknek sikerül jó irányba terelni az elején talán felemás érzéseket. Szerencsésebb az a mama, aki már idejekorán ráérez arra, hogy többen vannak odabent a pocakban.

Az ikerterhességnek ugyanis van néhány jele, melyekre érdemes felfigyelni. Természetesen, önmagában a felsorolt tünetek egyike sem garantálja az ikermagzatokat, ám minél többet fedezünk fel közülük magunkon, annál nagyobb eséllyel tehetjük fel a kérdést: „Lehet, hogy egy (két ) gyerekkel több van?” Mindenesetre – amennyiben a többes terhesség nem derül ki idejekorán, de gyanú merül fel – mihamarabb konzultáljuk orvosunkkal.

 



Az ikerterhesség árulkodó jelei:

1. A gesztációs korhoz képest nagy méret. A várandósság alatt folyamatosan mérik, becslik a méh és a magzat súlyát. Általában meg lehet határozni bizonyos értékhatárokat, melyek a terhesség egyes szakaszaira jellemzőek. Ikerterhességre utalhat, ha a mért értékek jóval meghaladják az adott várandóssági szakaszban „normálisnak” tekintett értéket.

2. Magas HCG-érték. Néhány terhesség esetében a szülészorvos szükségesnek érezheti, hogy HCG-szintet mérjen. A HCG, vagyis angol nevén a Human Chorionic Gonadotropin, egy, a terhesség 10. napján már az anyai vérben vagy vizeletben kimutatható humán hormon, melynek szintje a terhesség első 9–10. hetében rohamosan növekszik. Ikerterhesség esetében viszont a HCG-szint még ettől is magasabb, kiugró értéket produkálhat.

3. Abnormális AFP-érték. A terhesség 16. hetében elvégzett alfa-fetoprotein mérésének célja az egyes genetikai betegségek – Down-szindróma, agyvelőhiány – kiszűrése. Ezért kissé ijesztő lehet a kapott kiugróan magas érték. Ám ha tudjuk, hogy a magas AFP-szint az ikerterhesség egyik jellegzetes szindrómája, talán kevésbé ijedünk meg.

4. Nagymértékű súlygyarapodás. Bár természetesen a várandósság alatti súlygyarapodás főként az anya testalkatától és étkezési szokásaitól függ, általánosságban elmondható, hogy az ikerterhesek kissé hamarabb és gyorsabban gyarapodnak, akár már az első trimeszterben is.

5. Extrém fáradtság. Az ikerterhesek egyik leggyakoribb panasza, különösen az első harmadban. Rohamokban támadó, erős álmosság, ásítozás, kimerültség, néhány esetben letargia „boldogíthatja” a kismamát, aki ezen tüneteket tapasztalva magán, joggal eljátszadozhat az ikerterhesség gondolatával…

6. Korai magzatmozgások. A legtöbb magzat már jóval előbb „mozgásba lendül”, mint ahogy azt érezni lehet, de mivel több bébi több helyet is foglal el, ezért „nagyobb vizet is zavar”, így ha a kismama már az ötödik hónap közepe táján apró rúgásokat érez, jó oka lehet feltételezni az ikerterhességet – leginkább akkor, ha ez a felsorolt szindrómákkal együtt jár.

 

 

Legutóbbi hírek
Fizetési megoldások: