Cikkeink

Újszülöttkori sárgaság

Az érett újszülöttek 60 százalékánál, a koraszülöttek 80 százalékánál életük második-harmadik napja körül enyhe sárgaság jelenik meg.

 

 

A sárgaságra jellemző, hogy a megjelenést követően fokozódik, majd lassan, körülbelül 2 hét alatt elmúlik.

Ez a koraszülött babák esetében hosszabb ideig, akár egy hónapig is eltarthat.

A legtöbb esetben egy normál újszülöttkori sárgaságról van szó. Az újszülött bőre és szemfehérjéje sárgás színű lesz, aluszékonnyá válik és az etetések alkalmával nehezen tudja az édesanya ébren tartani.

 

Az újszülöttkori sárgaság okai

Az úgynevezett élettani sárgaság azért keletkezik, mert az egészséges újszülött sok vörösvértesttel jön világra.
Az újszülöttek vörösvértestjének élettartama rövidebb, szétesésük után belőlük különböző enzimatikus lebontási folyamatok révén epefesték, - bilirubin - képződik.

A sárgaságot tehát a két tényező, az újszülött májának éretlensége és a vörösvértestek rövidebb élettartamának együttes hatása okozza.

Az újszülött éretlen mája viszont nem tudja ezt a viszonylag nagyobb mennyiségű bilrubint feldolgozni. Így a bilirubin a bőrben lerakódik, és a szemfehérjét is megfesti. A baba bőre ezért narancssárgás színű.

A bilirubin egy májenzimnek köszönhetően vízben oldható formába kerül, ennek köszönhetően ki tud ürülni a vizelettel és a széklettel együtt is.

A baba megszületését követően vérvétel segítségével követik figyelemmel a hemoglobinszintet a szervezetében, így időben tudnak megfelelő kezelést alkalmazni. Amennyiben magas értéket mérünk, vagy a gyermek aluszékony, szopási készsége rosszabb, táplálhatatlan, kezelés szükséges.

Az újszülöttkori sárgaság kezelése

Az újszülöttkori sárgaság az esetek többségében nem igényel kezelést, magától szépen elmúlik. Minden esetben fontos a gyakori szoptatás, táplálás, hiszen a széklettel, vizelettel együtt nagy mennyiségű festékanyag távozik a baba szervezetéből.

Amennyiben az orvosok a vérvétel eredménye alapján úgy ítélik meg, a gyakori tápláláson kívül más kezelésre is szükség van, akkor infúziós kezelést és kékfény-terápiát is alkalmazhatnak.

 

 

A kékfény-terápia során a babát meztelenre vetkőztetik, és a kiságy vagy az inkubátor fölé helyezett kék színű lámpával világítják meg a testét.

Szemét egy gézlapból készített szemüveggel fedik le, hogy a fénytől ne károsodjon. A kék fény (UV-fény) elősegíti, hogy a bilirubin vízben oldódó formába alakuljon át, ezáltal pedig könnyen kiürülhessen a széklettel és a vizelettel a szervezetből.

Ez a kezelés pár óráig tart, naponta többször is megismételhetik.  

Fontos tudni, hogy a kékfény-kezelés idején megnő a baba folyadékszükséglete, ezért még gyakrabban kell szoptatnod a kisbabádat. A legtöbb kórházban az édesanya ott lehet ilyenkor is a kisbabája mellett.

Legutóbbi hírek
Fizetési megoldások: